Proiectul cultural „Istorii despre Apărătorii Patriei” este implementat de Asociația Sinaptica în parteneriat cu Muzeul Municipiului Bucureşti și este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul se derulează cu sprijinul Liceului Tehnologic „Dacia”, Colegiului Tehnic „Miron Nicolescu” şi Parohiei „Apărătorii Patriei I”.
Perioada de implementare este iunie-noiembrie 2017
La finalul anilor 1920 în zona de sud a Bucureștiului, în vechiul raion Nicolae Bălcescu, mai mulți veterani ai Primului Război Mondial și urmașii acestora au primit câte un lot de pământ pentru a-și ridica o gospodărie. Era răsplata pentru serviciile aduse statului român din timpul Primului Război Mondial. Zona a primit un nume elocvent, Apărătorii Patriei, iar o parte a străzilor dintre parcele poartă numele localităților de baștină ale locuitorilor (Drumul Cheile Turzii, strada Borzești, Drumul Dealul Bistrii).
Scopul acestui proiect este valorificarea patrimoniului şi memoriei culturale a cartierului “Apărătorii Patriei” într-o abordare inedită, împreună cu locuitorii cartierului. Aceştia vor fi implicaţi în mod direct în activităţile proiectului, în special:
- adolescenți cu vârsta cuprinsă între 14-18 ani;
- vârstnici cu vârsta de peste 60 de ani, care locuiesc de mai multă vreme în cartier.
Activităţile principale:
- Cercetarea arhivelor şi culegerea de istorii orale,
- Organizarea a două sesiuni de ateliere pentru adolescenţi, bazate pe metoda photovoice,
- Realizarea a patru expoziţii în spaţiile celor două licee partenere, a Parohiei Apărătorii Patriei şi a Palatului Suţu,
- Publicarea unui volum documentar dedicat zonei.
Contact:
Adina Dragu, manager de proiect
Tel. 0726.896.639
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național
„Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.”